2000 2.0 fuel problems - New Tiburon Forum : Hyundai Tiburon Forums
 
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 5 Old 04-20-2017, 12:02 PM Thread Starter
NewTiburon.com Newbie
 
Join Date: Apr 2017
Location: Space Coast FL
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
sd9vedude89 is an unknown quantity at this point
Garage
(Thread Starter)
2000 2.0 fuel problems

2000 tibby
5 speed
2.0L I4
Ok so to start i just got the car home. I got it from a buddy in payment for some labor i did for him. The car wont take fuel at the pump. It tries to splash back. Now that being said we allready replaced the charcoal canister and the valve attached to it. Aside from some fluid leakage the car runs great for the most part. We threw a plate on it and drove it around cause i wanted to see if it would throw another code. It did. P0441. Now i cant help but think that, that is whats causing the fueling issue. Also this might be related, while driving for about 15 to 20 mins and stopped with the car idling it idles down real low, like 200 or less. It will even stall out occasionally. Also while cold or hot when i go to shift, the rpms will not drop the way they should. Almost like the car is beeing flooded or the throttle is sticking (its not). Im thinking the p0441 is cause all of these issues. Fuel trims read normal, maf is functioning as it should and the o2 sensors cycle properly. Sorry for the long post. Had to describe the issue.
sd9vedude89 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 04-21-2017, 05:32 AM
NewTiburon.com Novice
 
Join Date: Jan 2017
Location: Eaton, OH
Posts: 111
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
The-steak is an unknown quantity at this point
Garage
Re: 2000 2.0 fuel problems

Whats the Air to fuel ratio on it when at idle and WOT? Can you smell gas while sitting or when you open the engine bay like its being flooded? The narrowband on the OB2 port should tell you a rough AFR.

NGM stage 3. NGM 460 injectors. DC headers. DC exhaust. AEM CAI. Sarona Body Kit.
The-steak is offline  
post #3 of 5 Old 04-21-2017, 09:24 AM
Still the same me...
 
Charlie-III's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: USA, North NJ 07456
Posts: 6,829
Mentioned: 223 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Charlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud ofCharlie-III has much to be proud of
Re: 2000 2.0 fuel problems

It's possible the P0441 is causing the idle issue if a valve is stuck open, otherwise I would lean towards a dirty IAC valve.
A tune up (plugs and wires) may help as well.

Wifes car: 2004 Tib GT, 2.7L, 5MT, 188K miles, medium blue, basically stock.
My car: 1998 Legacy GT wagon, 2.5L, 5MT, 176K miles, "Quicksilver", not stock and not slow...
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


"life is lived, one corner at a time".
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


Best NT.com '13 New-Comer, NT.com '13 Technical Advise & Info (runner-up), NT.com '13 Non-Tib (3rd) .
Charlie-III is offline  
 
post #4 of 5 Old Yesterday, 01:54 AM Thread Starter
NewTiburon.com Newbie
 
Join Date: Apr 2017
Location: Space Coast FL
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
sd9vedude89 is an unknown quantity at this point
Garage
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by The-steak View Post
Whats the Air to fuel ratio on it when at idle and WOT? Can you smell gas while sitting or when you open the engine bay like its being flooded? The narrowband on the OB2 port should tell you a rough AFR.
Can't read AFR with my tool. Wish I could lol. And no raw fuel smell while idling, inside, outside, or under the hood. I can tell you this though, fuel trims and engine load look good under WOT conditions.
sd9vedude89 is offline  
post #5 of 5 Old Yesterday, 01:58 AM Thread Starter
NewTiburon.com Newbie
 
Join Date: Apr 2017
Location: Space Coast FL
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
sd9vedude89 is an unknown quantity at this point
Garage
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Charlie-III View Post
It's possible the P0441 is causing the idle issue if a valve is stuck open, otherwise I would lean towards a dirty IAC valve.
A tune up (plugs and wires) may help as well.
I was thinking the same thing. And I planned on cleaning it as soon as I have the time. And honestly the car does need plugs BAD... When we got the car home and I was going over it I noticed the plugs were shot, and the wires were old too.
sd9vedude89 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the New Tiburon Forum : Hyundai Tiburon Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome