Hyundai Tiburon Forums banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #1
2000 tibby
5 speed
2.0L I4
Ok so to start i just got the car home. I got it from a buddy in payment for some labor i did for him. The car wont take fuel at the pump. It tries to splash back. Now that being said we allready replaced the charcoal canister and the valve attached to it. Aside from some fluid leakage the car runs great for the most part. We threw a plate on it and drove it around cause i wanted to see if it would throw another code. It did. P0441. Now i cant help but think that, that is whats causing the fueling issue. Also this might be related, while driving for about 15 to 20 mins and stopped with the car idling it idles down real low, like 200 or less. It will even stall out occasionally. Also while cold or hot when i go to shift, the rpms will not drop the way they should. Almost like the car is beeing flooded or the throttle is sticking (its not). Im thinking the p0441 is cause all of these issues. Fuel trims read normal, maf is functioning as it should and the o2 sensors cycle properly. Sorry for the long post. Had to describe the issue.
 

·
Registered
Joined
·
266 Posts
Whats the Air to fuel ratio on it when at idle and WOT? Can you smell gas while sitting or when you open the engine bay like its being flooded? The narrowband on the OB2 port should tell you a rough AFR.
 

·
Administrator
Joined
·
8,782 Posts
It's possible the P0441 is causing the idle issue if a valve is stuck open, otherwise I would lean towards a dirty IAC valve.
A tune up (plugs and wires) may help as well.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #4
Whats the Air to fuel ratio on it when at idle and WOT? Can you smell gas while sitting or when you open the engine bay like its being flooded? The narrowband on the OB2 port should tell you a rough AFR.
Can't read AFR with my tool. Wish I could lol. And no raw fuel smell while idling, inside, outside, or under the hood. I can tell you this though, fuel trims and engine load look good under WOT conditions.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #5
It's possible the P0441 is causing the idle issue if a valve is stuck open, otherwise I would lean towards a dirty IAC valve.
A tune up (plugs and wires) may help as well.
I was thinking the same thing. And I planned on cleaning it as soon as I have the time. And honestly the car does need plugs BAD... When we got the car home and I was going over it I noticed the plugs were shot, and the wires were old too.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top